2016. június 7., kedd

Átcuccoltunk Ausztráliába – Auszi’02

Rendszeresen jártunk a Magyar Házba, ahol állandó programok várják a perthi magyarokat és szembesültünk vele, hogy itt tényleg sok földink él, már 2000-nél is többen.

aus11
Itt ismertük meg a jelenlegi ausztrál magyar nagykövetet, Sikó Annát, akit nagyon megkedveltünk, és még magyar háziorvost és fogorvost is találtunk magunknak!
aus10
EXKLUZÍV. DE MIBŐL ÉL RICHARD?
Richard feleségét, az orosz Tányát és kisfiát, Markot, aki Janikovszky Éva megfogalmazásában „a Rezső vére”…a játszótéren ismertük meg. Kiderült, hogy itt laknak a szomszédos társasházban. Sok közös játék és séta után jöttek a közös programok, ahol már férje, az Új-Zélandról származó Richard is jelen volt.
Richard kedves, közvetlen férfi, kb. 50 éves, vállalkozó. Valami beruházás-féle …sose értettük pontosan. Mindenesetre rengeteget utazik most is. Élt már Egyiptomban, Moszkvában, Thaiföldön és még sok helyen.
aus12
A hónapok teltek, a barátság mélyült, de hogy Richard pontosan mit csinál, nem derült ki. Még akkor sem,  amikor Frank és Richard együtt vágtak át a sivatagon autóval, s két napot töltöttek összezárva, míg eljutottak Melbourne-be és vissza, ahol Richard egy fura vízkezelő berendezést mutatott be egy műszaki kiállításon.
Azóta Richard több szívességet is kért már Franktől, cserébe finom ételeket főz nekünk, néha csak telefonon szól át, hogy mehetünk érte. Ezen kívül sokat segített, például a munkakereséshez nélkülözhetetlen motivációs levelek ausztrálos megfogalmazásában.
Az egyik szívesség, amit Richard kért, hogy míg ők családostul nyaraltak egy szigeten, Frank vezényeljen le egy költöztetést az egyik cégének. Richard megkérte Franket, hogy másszon be a lakásukba, az ablak nyitva. Az asztal szélén ott egy kulcs. Menjen el abba a bizonyos raktárba, vegye ki a székeket, meg azt a pár bútort, hívja fel a költöztetőket stb. stb.
Frank végrehajtotta az akciót, Tomát is vitte magával, hadd lásson a gyerek. Berakta Tomát a kerítésen, majd bemászott, ugyanezt megismételték az ablakon át. A ház előtt tréningező, arcról már jól ismert srác, mikor észrevette őket, megállt a nyújtással… Frank odaköszönt neki a két rablóugrás között, a fiú halkan visszaköszönt. Akkor utoljára. Azóta valahogy nem ugrik be neki, hogy kik vagyunk.
Frank elmondása szerint a raktárban lomok voltak meg néhány filléres műanyag szék, az egész költöztetés ára lényegesen több volt, mint maga a bútorok érteke. Mindegy, gondoltuk, nem a mi dolgunk.
 aus21.2
Mégis, aznap este Frank ezt kérdezte tőlem: “te, ez a Richard nem egy kém?”Szakadtunk a röhögéstől.
AZTÁN
Richard Kínából, valami üzleti útról tért haza éppen, megkérte Franket, hogy menjen ki elé a reptérre. Hazafelé az autóban Frank megkérdezte, hogy merre járt Kínában.
Ilyenkor az ember vár egy olyan választ, hogy, mondjuk északon. Vagy csak a fővárosban… De Richard ekkor felsorolt kb. 10 kínai várost levegővétel nélkül, tökéletes kiejtéssel, mintha legalábbis ő rajzolta volna meg Kína térképét. Frank ekkor felhagyott a kínai úttal kapcsolatos további faggatózással, s a Maori őslakosok szociális helyzetére terelte a szót.
Aznap éjszaka azt latolgattuk, hogy Richard fura víztisztító berendezése, nem egy álcázott részecskegyorsító-e…
Ezek után nem sokkal Frank kapott egy hangüzenetet egy munkaközvetítő ügynöktől, de nem értettük a nevet. Frank elküldte az üzenetet Richardnak, hogy betűzze ki neki, ő meg leírja.
Richard a következő módon betűzött: “b – mint bravo, o – mint oscar, a – mint alfa, d – mint delta, i – mint india, f – mint foxtrott”, azaz a nemzetközi katonai rövidítési rendszert használta. Frank némán jegyzetelt, sose felejtem az arcát, mikor letette a telót… Mi azt nem tudjuk, hogy Richard militarista műveltsége meddig terjed…, de Frank ekkor így szólt: “szerintem Richard szeret engem és nem azért hívogat, mert jelentenie kell rólam!”




aus23
Frank Richarddal a lóversenyen



Én akkor mondtam Franknek, hogy: “nyugodjon meg, akinek öt percig tart egy beparkolás, arról nincs semmi jelentenivaló”.
Richard szembe szomszédja évek óta Alberto, a fotóművész és családja.
Velük is gyakran összefutunk, s mikor kiderült, hogy jóban vagyunk Richardékkal, Alberto első kérdése így hangzott: “te Frank, nem tudod miből él Richard?”
MUNKA
Márciusban aztán elkezdődött a munkakeresgélés. (…kronológiai okokból folytatás később…) Kb. ugyanekkor Frank kigondolta, hogy „hazadolgozik”.
A Magyarországi Létesítménygazdálkodási Szövetség elnökével megállapodtak, hogy mostantól Frank fogja képviselni kishazánkat, mint a HFMS ausztráliai nagykövete. Innentől kezdve Frank rendszeres látogatója lett a különböző FM konferenciáknak, kiállításoknak, expóknak. Így ő már sok helyre eljutott, pl. Sydney, Melbourne, Brisbane… és gyakorlatilag megismerte a szakma krémjét.
aus15
Az FMA (Ausztrál FM Szövetség) elnökével egyeztetve pedig a jövő évben Adelaide-ban adhat majd elő az éves országos konferencián. Frank feladata, hogy építse a két ország közötti szakmai kapcsolatot.
Munkakörébe tartozik, hogy interjúkat készít, beszámolókat ír…. A cikkei megjelennek aszövetség honlapján.
A következő bejegyzésből címszavakban:
  • Hétköznapok
  • Exkluzív. Az angol tanfolyam
  • Sport
  • Exkluzív. Az aikidós fiú
  • Kaja

Folytatás következik…

A szerző: Budai Nóra (Ausztrália)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.